De ce?

Sa spunem ca aveti nevoie sa inchiriati sau vreti sa cumparati o casa sau un apartament. V-ati oprit asupra catorva oferte si nu stiti pe care sa o alegeti. Un aspect foarte important, care poate face diferenta, este estimarea costurilor de exploatare a cladirii respective. Asa cum atunci cand cumparati un aparat electrocasnic va doriti ca acesta a consume cat mai putina energie, la fel trebuie sa va ganditi si atunci cand cumparati sau inchiriati o locuinta. Doar ca acum este mult mai important din punct de vedere al sumelor platite. Cu cat cladirea respectiva se incadreaza intr-o clasa energetica mai buna, cu atat va va costa mai putin exploatarea acesteia.

In mod ideal, o casa pasiva ar trebui sa consume mai putin de 15Kwh/mp/an. Ganditi-va ce impact ar avea asupra bugetului dumneavoarta sa achizitionati o locuinta care consuma de 10-15 ori mai mult!

Este adevarat, constructia unei case pasive costa extrem de mult! Asta nu inseamna ca nu trebuie sa facem tot ce putem pentru a ne apropia cat mai mult de aceasta valoare ideala. Si daca se poate obtine un consum de 70Kwh/mp/an, respectiv incadrarea cladirii respective in Clasa A de consum, cu atat mai bine.

De asemenea, este important de stiut ca, in cazul in care vreti sa achizitionati o locuinta prin programul Prima Casa, bancile  va vor acorda credit doar daca aceasta se incadreaza in minim Clasa C!